Undervisning på Ærø.

Jeg ELSKER hybenroser - de er SMUKKE, DUFTENDE og bærrene er efter sigende sprængfyldte med C-vitaminer, og så vokser de og forskønner ikke mindst vores danske kyster og strande. Jeg bruger blandt andet blomsterbladene til min aftente, fordi de er milde og bilder jeg mig ind, virker afslappende. Om ikke andet minder de mig om sol og sommer, og er fyldt med de skønneste minder om timer med familien ved skov og strand, bade og svømmeture i lunt vand, og leg og grin med børnebørnene.

Jeg tilbyder dig dette efterår, en guidet tur i dit indre univers, lige midt i den skønne natur på Ærø. 

Jeg kalder projektet, Undervisning i selvbehandling, fordi, hvordan vi behandler os selv og andre, har enorm betydning for vores energiniveau, vores livskvalitet og helbredstilstand. 

Konkret vil undervisningen baseres på

1. En samtale, for at lære hinanden lidt at kende, og hvor det er vigtigt, at du gør mig opmærksom på eventuelle problemstillinger, som jeg skal tage hensyn til i forløbet. 

2. Styrkende, afspændende, bevidstgørende øvelser, som jeg guider dig igennem.

3. Tid til, at du i dit indre, kan forsøge at skabe afklaring omkring årsager og individuelle løsninger på helbredsmæssige og personlige udfordringer.

4. Mulighed for at tage et hvilket som helst emne op, som du ønsker mere viden og indsigt i - her under også en snak om kost og livsstil, samfundsforhold, personlige relationer o.s.v.

5. Vi medbringer hver især et vandtæt liggeunderlag, beklædning som er tilpasset ophold udendørs og vejret, drikkevand, evt. et stykke frugt eller andet, som du tror du får behov for.

6. Grundet Corona restriktioner og krav, vil vi undgå kropskontakt, håndtryk, holde afstand, og jeg medbringer desuden håndsprit.

7. Når du kontakter mig, da meddel mig venligst navn, adresse og telefonnummer, så jeg altid kan komme i kontakt med dig, i tilfælde af at vejret bliver en forhindring for vores aftale.

8. Sammen aftaler vi tid og sted. Prisen er for 1-1/2 time: 250 kr.

9. Du vil modtage en kvittering når vi ses, eller hvis du har betalt i forvejen via netbank, en digital kvittering.

10. Henvend dig gerne via denne hjemmeside, under "kontakt", eller på det opgivne telefonnummer.

 

Lidt ekstra info: De fleste af os VED  godt, når vi selv har overskredet vores helt naturlige grænser, og lever på de sidste rester af livskraft.

Vi skal blive meget bedre til at styrke vores livsenergi, nære livsglæden og dele vores viden og bedste erfaringer med hinanden.

Ingen af os kan leve alene, for vi har behov for nærhed, samtaler, berøring, støtte og engang imellem, gode råd, for ikke at gå for meget i selvsving. 

Men vi har også behov for alene-tid, hvor vores tankeflow ikke afbrydes af forurening og støj, af skænderier, og krav om at vi skal yde og levere på bestemte tidspunkter.

Min undervisningsform tager udangspunkt i, på den ene side min viden og livserfaring og udviklede evner, fagligt som personligt - og på den anden side dit ståsted, dine evner og erfaringer.

Jeg kan ikke leve dit liv og kun du kan foretage de nødvendige valg for dig selv, men måske jeg alligevel kan bidrage med noget som du kan bruge - om ikke andet, kan jeg være en med og modspiller og huske dig på, at lytte og mærke efter hvad der foregår inde i dig. 

Der er intet som livsglæde, som kan bringe os videre i livet, i den retning som vi inderst inde godt ved er bedst. Men vi lever også i en kompleks verden, med uendeligt mange indtryk. Vi konfronteres i hvertfald via medierne med mange svære ting, som kan gøre det endnu sværere at navigere i vores eget liv.

Hvem vil ikke gerne hjælpe alle som har det sværere end en selv, men oplever at det ikke er muligt. I nogle situationer er det svært at yde vores ypperste, fordi de der laver lovgivningen ikke giver os muligheden, med mindre vi vil bryde loven og begå civil ulydighed. 

Men under alle omstændigheder kan vi gøre det bedste vi evner for os selv og de mennesker, som vi kalder vores nærmeste - familie, venner, naboer, kolleger o.s.v. Det er i hvert fald et godt sted at starte, for evner vi ikke at behandle os selv godt, ender vi alt for nemt i en situation, hvor vi i hvertfald ikke magter at være en hjælp for andre. Og såvel i det daglige og på i det større perspektiv, kan vi altid sige fra overfor krig og nedgørende adfærd, overforbrug og misbrug af menneskers og jordens resurser - blandt andet ved at være bevidste om de valg vi foretager, og hvor vi lægger vores energi og evner.

 

 For mig personligt er kærlighed og positiv opmærksomhed mellem mig og andre mennesker helt essentielt for min livskvalitet.

Men det at være midt i skøn natur, hvor der er nok ilt og frisk luft, er selvfølgelig også på top 10 over livsnødvendige ting, som styrker mig som individ. Det er jeg sikker på  gælder alle mennesker, men mange har imidlertid "glemt" hvor vigtig frisk luft er. Det gælder ikke mindst mennesker, som fylder deres lunger med skadelige stoffer fra tobak, eller lever i områder med stor luftforurening.

Bevægelse, motion og nærvær er et 3. emne, som jeg er bevidst om, gør en enorm forskel for mig og mit helbred. Det at få blæst lungerne igennem på en lang cykeltur, en god vandretur eller en løbetur, for de der vælger den form, hænger jo også sammen med både natur og frisk luft. (Før jeg flyttede til Ærø boede jeg en årrække på Djursland, og var dagligt udsat for både utallige naboers tobaksmisbrug, voldsom trafikforurening - i form af såvel udstødningsgasser og støj, fra en nærliggende hovedvej, samt fra flytrafikken. Når dertil kom, at landmændene i området, året rundt fordelte gylle og diverse sprøjtemidler på markerne, som omkransede den lille by, og huset jeg boede i havde et elendigt indeklima, ja så er det ikke så mærkeligt, at jeg døjede med alvorlige symptomer, som hovedpine, kvalme, mavepine, hævede slimhinder i næse, mund og hals, vejrtrækningsbesvær og nogle dage nærmest følte mig deprimeret. 

Når man som jeg, er så bevidst om følgerne af andres livsvalg, ender man ofte med at føle sig aldeles magtesløs fordi man reelt ingen indflydelse har på disse menneskers valg, så længe ikke flere støtter tiltag og lovgivning, som beskytter os alle mod fordummende og sundhedsskadelig levevis.

MEN JEG KAN SELV GØRE NOGET !!! - og det har jeg gjort det meste af mit liv, selv når det så mest sort ud, har jeg kæmpet mig tilbage til livet og kærligheden, nogle gange med mikroskridt, fordi det har været min eneste mulighed. Men et lille fremskridt er også et fremskridt, og er med til at bygge et fundsment op indeni en, som gør det lidt nemmere næste gang et livsvigtigt valg skal foretages - og de valg står vi overfor hver eneste dag, gennem den måde vi lever vores liv.

Jeg tror at stadig flere mennesker, vælger livskvalitet frem for kvantitet - hvilket i mine øjne handler om, at fravælge alt det lort vi fylder i os selv og forsøger at prakke hinanden på, ofte med det ene formål at tjene penge, og istedet vælge at få opfyldt de nære og helt basale menneskelige behov som alle mennesker har: 

Sund mad, rent drikkevand, nærhed, frisk luft, tillidsfuld kommunikation, kærlige relationer,rbejde som er tilpasset vores unikke og basale evner, og som dækker basale behov for os selv og andre, bevægelse, hvile, selvindsigt, og for mange også musik og kreativitet.

Jeg tror at alle mennesker ejer en kreativitet i sig, spørgsmålet er blot, om vi lykkes med at fremelske denne evne, under de livsvilkår vi selv skaber og som er mulige i den familie, i det samfund og i den verden vi lever i, f.eks. i undervisningssystemet, hvor jeg i hvert fald selv oplevede, at der fandtes "rigtige svar" og "forkerte svar", desværre også omkring emner, som handlede om menneskers tanker, følelser og livserfaringer, hvilket ikke just fremelsker individuelle menneskelige egenskaber.

Kreativitet handler også om livsvalg. Nogle bruger desværre kun deres krativitet til at tjene penge gennem andres ulykke - et eksempel herpå er tobaksindustrien, men også våbenindustrien - og desuden alle de firmaer, som laver produkter, som dybest set er sundhedsskadelige, og menneske -eller dyrefjendtlige, om ikke andet så ved at misbruge vores jords og univers fælles resourcer.

 

Jeg håber at du har en fornemmelse af hvad jeg står for - om hvis ikke, så skriv til mig og SPØRG MIG - TAK❤.

Hjerteligste hilsner Susanne.

PS: Grundet Coronarestriktioner, bliver der ikke for nuværende indendørs undervisning, som antydet på mine lokale opslag.

Vi må se tiden an - og i stedet se det fra den positive vinkel: Vi har endnu en god grund til at bevæge os ud i naturen - og få frisk luft i lungerne - frem for at klumpe os sammen indendørs.

Med andre ord, vi sparer på varmen og bliver vamere sammen ❤. 

Læs gerne lidt om mig og mine forudsætninger, under " lidt om mig".

 

Hjertelig hilsen 

Susanne.

 

 

 

 

 

 

 

Undervisning

Indlæg under redigering.

Fødder og fodtøj - når små skridt fører til større skridt......

Noget af det jeg har beskæftiget mig meget med, er fødder, fodtøj og fodsundhed. Både mine egne og andres fødder.

Det er et emne, som kan få mange mennesker til at at gå i selvforsvar, som det ofte er tilfældet, når vi et sted i os godt selv ved (for vi har mærket det selv), at vi ikke gør det optimale, men har glemt eller fortrængt et problem, smerten, sårene, og at tæerne er blevet skæve. Vi har endnu ikke en naturlig leve-kultur for at fodtøj skal være individuelt tilpasset det enkelte individ, og understøtte vores naturlige behov for bevægelse, ud over selvfølgelig også at beskytte og varme vores fødder. Det er min oplevelse, at meget få mennesker, i virkeligheden vil høre om, lære om, og tillægger fødder, fodsundhed og velfungerende fodtøj særlig vigtig betydning.

Det vidner udbuddet af sundhedsskadeligt fodtøj i diverse skobutikker blandt andet om. For det bliver jo købt og brugt!.

Med mine personlige erfaringer omkring fødder og fodsundhed, undrer det mig ikke, at så mange mennesker hævder, at netop de ikke har problemer med hverken deres fødder eller det fodtøj de vælger at bruge. Jeg kan, med min erfarne iagttagelsesevne ofte se når andre mennesker ikke bevæger sig naturligt, forhindrer frie og utvungne bevægelser ( både stående, gående, løbende og dansende), ofte med flere fysiske ubalancer til følge, netop på grund af det fodtøj de benytter.

Selvom jeg i midttyverne uddannede mig til Zoneterapeut, fortsatte jeg selv med, i nogle år frem, at bruge fodtøj, som dybest set var for stramt, smalt og nogle gange med lidt for høje hæle. Jeg sad i flere år dagligt, og kunne med egne øjne kunne se hvad der skete med fødder, som i årtier var blevet mast ned i netop den slags fodtøj, uden af den grund af drage den konklusion, at jeg nok hellere selv måtte til at ændre livsvalg, hvis jeg selv ville fortsætte med at kunne bevæge mig så frit og naturligt som jeg gerne ville. Men vi mennesker er i virkeligheden ikke særligt hurtige til at forandre os, i det der kan gå lang tid fra en sansning eller tanke når vores bevidsthed til vi rent faktisk tager en beslutning om forandring og til at vi tager konsekvensen af vores beslutning og handler den ud på alle livets områder. Nok også derfor "opdragelse" og guiding/arbejdet som terapeut er så fyldt med dilemmaer. 

Så når jeg skriver om fødder og fodsundhed, er det blot med et stille håb om, at der dog trods alt er nogle af læserne, som når til den erkendelse, at det er vigtigt at beskæftige sig mere med egne fødder og valget af fodtøj.

Det vi træder mest på her i livet er vores egne fødder, men derfor behøver vi jo ikke også at gøre det i overført betydning.

Jeg er nu både mor, mormor og farmor, så jeg har, udover at se mine egne fødders udvikling, også set mine børns og børnebørns fødder forandres livet igennem. Og jeg må åbent erkende, at jeg slet ikke var bevidst nok om hvilket fodtøj mine egne børn gik i - eller slet og ret gav op, fordi udbuddet af fodtøj til børn, som ikke længere kan bruge småbørnssko, som f.eks. Bundgård sko, var ALT for ringe, i forhold til at understøtte et barns fødders form og den bevægelsesfrihed, som alle børn har behov for, men også fordi jeg ikke havde penge nok til altid at købe det bedste som fandtes til dem - og der var " tusinde" andre " ting" jeg som forælder OGSÅ skulle gøre bedst muligt. 

Det er et af dilemmaerne ved at blive ældre og mere erfaren, at yngre generationer tager over, men ikke nødvendigvis er indstillede på at bygge videre på mine livserfaringer, selvom jeg stiller mig til rådighed. Og selvom jeg oplever en større opmærksomhed på sundt fodtøj nu end tidligere, så kræver det personlige erkendelser, virkelig at ændre ens liv, og yngre mennesker har idag, nok endnu mere travlt end jeg og min generation havde da vi var småbørnsforældre.

Ikke engang Bundgård sko er efter min mening gode nok. De er for stive og låser barnets fødder fast og forhindrer fri bevægelse.

Selv gik jeg igang med at designe og sy mit eget fodtøj, for ca. 10 år siden, da jeg erkendte, at jeg havde mistet noget, som er meget essentielt for mig - nemlig muligheden for at bevæge mig frit og sikkert - også udendørs. Jeg havde ikke længere LYST til at bevæge mig - og det føltes trist og livsindskrænkende.

Desuden havde jeg pådraget mig en forstuvning eller et brud, af den ene storetå, fordi jeg boede alt for trangt og en dag hamrede tåen ind i et bordben. Tåen låste sig fast i leddet og det var forbundet med mange smerter, at bruge det fodtøj jeg ellers gik i.

At designe og sy mit eget fodtøj var en vigtig læreproces, som gjorde mig meget mere bevidst om hvilke behov jeg REELT har - ikke mindst for mine fødders vedkommende, men også for resten af kroppen.

INTET af det fodtøj jeg ejede - ikke engang mine sommersandaler - levede op til mine behov, så først begyndte jeg at ændre mit eksisterende fodtøj, og endte med at have designet og syet både sandaler, vandresko og vinterfodtøj. Dog måtte jeg tilsidst erkende, at heller ikke mit eget design var godt nok - fordi jeg ikke havde den nødvendige håndværksmæssige viden. Men INGEN tvivl om, at jeg havde fat i noget af det rigtige - i hvert fald noget meget bedre, end jeg til da, kendte til. 

Jeg besluttede at jeg ikke ville bruge dyrehud, at materialet skulle være så kropsvenligt og velfungerende som muligt - helst økologisk - men først og fremmest, at mit fodtøj skulle PASSE INDIVIDUELT TIL MINE FØDDER  OG MINE BEHOV. 

Idag går jeg året rundt i Fivefingers, som er uhyre lette, er syet med plads til hver enkelt tå. Fivefingers egner sig dog desværre ikke til en ordentlig omgang vinterregn eller decideret iskoldt vejr. Da de seneste par vintre ikke har været særligt kolde, har jeg kunnet klare mig med et par gummistøvler når det var for vådt til poteskoene, og er desuden gået på kompromis med min beslutning om ikke at bruge dyrehud, og bruger, når det er nødvendigt et par Duckfeet, som er det bedste fodtøj, jeg har kunnet finde, med plads nok til at jeg kan klare at gå nogle km., en rigtig frostkold eller våd vinterdag. De kan holde i mindst 10 år, og til den tid håber jeg at dygtige, sundhedsbevidste mennesker, har fundet på et andet materiale end ko-skind, til solidt vandtæt vinterfodtøj, som samtidig opfylder ovennævnte behov.

Jeg oplever af og til, at både små børn, teenagere, og voksne  peger, fniser eller ler åbenlyst af mine tå-formede sko, men jeg har vænnet mig til det - og finder det faktisk både morsomt og kontaktskabende.

I virkeligheden lægger de færreste mennesker mærke til andres fodtøj - eftersom mange ikke engang tager notits af hvordan deres egne fødder har det!

 

Kort vejledning til øget bevidsthed om føddernes behov, og fodtøj som understøtter naturlige bevægelser og fødders sunde udvikling:

Sandheden er, at vi i mange tilfælde, ikke behøver at slå os til tåls med at gå rundt på mishandlede fødder. Der er virkelig meget vi selv kan gøre for at skabe sundere fødder og dermed også generelt sundere kroppe og bevægelsesmønstre. Det er i hvertfald min personlige erfaring, men jeg er også dedikeret, ihærdig og stædig - og vil mig selv og andre det bedst mulige!!!

1. Tag selv hånd om dine fødder:

Lær dine fødders form og funktionsmåde at kende, ved at se på dem, mærke på dem, kærtegne - eller massere dem med en god økologisk creme eller olie. Tag jævnligt fodbad, klip dine tånegle, og undlad at bruge lak, da det med sit lag af kemi, forhindrer dine negles naturlige stofskifte med dine omgivelser. 

2. Mærk dine fødder:

Dine fødder er en levende del af dig selv, så væn dig til at MÆRKE DINE FØDDER. Klemmer dit fodtøj det mindste, så reager og søg efter andre og bedre muligheder, som tilgodeser dine reelle behov. lær eventuelt om føddernes fysiske opbygning. ( Knogler, muskler, sener,  blodforsyning og lymfesystemet) Men også f.eks. om fodzoneterapi, og ikke mindst bliv bevidst om hvordan du bevæger dig, og hvad der sker når du iklæder dine fødder dit vante fodtøj.

3. Sandheden er, at hvis vores fodtøj ikke passer til vores fødders naturlige behov degenerer de. Tæerne presses sammen og det betyder noget for hvor godt vi holder balancen når vi går, løber og bevæger os. Men også fodtøj med højere hæle end forfod, skaber en unaturlig og besværet gang, i forhold til hvordan fødderne og resten af kroppen er skabt til at fungere. Dette kan blandt mange andre symptomer medføre smerter i fødder og fodled, knæ og hofteled, ryggen, skuldrende og nakke og hoved. Simpelthen fordi hele vores balance forskubbes, og vi i mange tilfælde, vil forsøge at kompensere for ubehaget ved fodtøj som klemmer og ikke passer til vores anatomi og reelle behov.

4. Lav jævnligt udstrækningsøvelser for dine lægge -og lårmuskler, samt diverse styrkende og bevidstgørende fodøvelser, samt motion hvor du bevæger dig rundt på bare fødder.  

 

5. HUSK hvad SMART i virkeligheden betyder:

Forstået på den måde, at vi i århundreder har fået fortalt at vi og det vi iklæder os, skal være på en bestemt måde, for at vi bliver anset for værende "rigtige". Men SMART fodtøj skal være SMART, i forståelsen af at smart betyder noget som fremmer vores sundhed, naturlige behov, fremfor det"smart", som defineres af modeindustrien og fabrikanterne, som bare vil sælge mest muligt fodtøj, og ofte vildleder os med malende beskrivelser af netop deres produkter. Til trods for, at enhver med bare en smule kropsbevidsthed og sine sansers brug, kan se  - og ikke mindst mærke - at deres produktbeskrivelse IKKE LEVER OP TIL MENNESKERS fysiologiske behov, men kun til opfyldelsen af en drøm om " at se godt ud, se sexet ud og være accepteret". 

Vær i stedet ærlig overfor dig selv - og andre - og tag hver dag et skridt i en retning, hvor du foretager nogle livsvalg, som er mere i overensstemmelse med dine sande behov.

Mange vil hævde, at deres behov netop er at se smarte og sexede og moderne ud, for at opnå status, bestemte jobfunktioner o.s.v., men er det virkelig værd at forsøge at leve op til ældgamle og fortærskede normer, som "dikterer" kvinder at gå med 10 cm. høje hæle og sylespidse skosnuder, for at se sig selv, eller blive set som sexet, med ødelagte fødder, led og muskler til følge - og måske tilmed daglig hovedpine eller migræne ?

NEJ, er mit personlige svar - hvad er dit?

Vi skal lade være med frivilligt at maltraktere vores kroppe og ødelægge den livsglæde, som er forbundet med en naturlig velfungerende krop, som jo i sig selv er et fantastisk skaberværk, som vores forældre sammen har skabt til os!!! 

Det `sgu`kærlighed at værdsætte os selv og vores kroppes naturlighed - det er LIVSVIGTIGT.

( For ikke så længe siden var det mode - i Kina - at kvinders fødder skulle snøres ind, så de forblev bitte små - og forkrøblede, så de på ingen måde kunne bevæge sig naturligt og smertefrit. Det foregår sådan set stadig - også her i vesten -  blot ved at bruge fodtøj, som fordi det er alt for småt, forkrøbler fødderne - og både kvinder og mænd gør det!)

Jeg kan fortælle, at jeg personligt har opnået virkelig positive resultater gennem de seneste mange års ihærdige indsats.

Jeg har ikke perfekte fødder, som da jeg blev født, men mine fødder er velfungerende, bevægelige i alle led og bærer mig gennem livet uden smerter - og de problemer jeg tidligere i livet havde med min ene hofte, mine skuldre og nakke, har jeg ikke længere - undtaget når jeg enkelte dage føler mig nødsaget til at stoppe fødderne ned i et par gummistøvler, for ikke engang gummistøvler har jeg kunnet finde med tilstrækkelig bredde til at rumme min naturligt brede forfod - uden at tæerne mases og  bøjes ind mod hinanden!!!

Det betyder at jeg blot kan gå 100 m. før jeg begynder at få ondt i knæ og lænd - fordi hele min kropsholdning forskydes. Den  ubalance som opstår af dårligt fodtøj medfører desuden en ikke ubetydelig træthed - og enhver ved jo, at træthed tæger på livsenergien.

 

Jeg kommer gerne og holder et oplæg om fødder og fodsundhed, og med en opfordring til at de som kan det nødvendige håndværk, fremover arbejder mere i retning af at skabe og sælge fodtøj, som rent faktisk er godt for os mennesker - alt andet er spild af tid, energi og penge - hvis du spørger mig!

Lad os samarbejde.

❤Hjerteligst Susanne Holgaard Svendsen.❤