Driv selv økologiske potteplanter frem - næsten gratis.

LAV DINE EGNE POTTEPLANTER - NU HVOR DU HAR TID.

For næsten 5 år siden flyttede jeg ind i en lejlighed på Djursland, og en af de første dage her, lagde jeg 5-6 citronkerner i en lille potte, med god jord fra min have i Ebeltoft.

Der gik ikke mange dage før 4 af dem tittede frem med fine grønne  spirer. 

De tre er siden, skudt i vejret, mens den 4. udvikler sig i et noget andet tempo, tiltrods for at jeg mener, at de har fået nogenlunde de samme vækstbetingelser.

Ud over, at de skal omplantes til større potter, fordi de har brug fore mere plads at vokse på - og frisk økologisk - eller i hvertfald sund jord, så er det stort set gratis potteplanter.

Prisen på et tilsvarende citrustræ er for høj, til at jeg ville have købt dem i den størrelse de nu har, og glæden ved at se noget spire og udvikle sig er også HELT GRATIS. 

Idag har jeg sat planterne udendørs i solen, for første gang siden sidste sommer, og jeg har skyllet støvet af bladene, som nu  vifter stille i vinden - det ser nærmest ud som om de er glade - i hvert fald langt fra sure ( som citroner😀).

OM de på et tidspunkt sætter blomster, som udvikler frugt, det har jeg endnu tilgode at finde ud af. Men under alle omstændigheder gør de gavn indendørs om vinteren og inde eller ude på terassen om sommeren.

Husk at holde jorden fugtig omkring kernerne og nye spirer,  som vokser frem. 

I den lille hvide potte, er der på nuværnede tidspunkt vokset 2 citrusspirer frem, som ser ud til at blive stærke, men jeg lagde 7-8 kerner i jorden, så forvent ikke nødvendigvis at alle spirer.

Til gengæld kan du, hvis du giver dine citrusplanter bare et minimum af opmærksomhed, med vand og lidt gødning en gang imellem, og i øvrigt sørger for at de får lys, og en passende temperatur, kan du næsten gratis og relativt hurtigt få smukke grønne stueplanter, som giver et bedre indendørs miljø i de rum du opholder dig i.

Tilmed økologiske, hvis du selv ønsker det.🙂

Bedste forårshilsner Susanne Holgaard Svendsen.

 

ps: Desværre kommer citrustræerne ikke til deres ret på foto. jeg synes det er svært at lave gode plantebilleder..... men kender en som er virkelig god til det.❤

 

 

 

Vi skaber rum............

❤Tidligt i morges kl. 3.30, stod jeg op, fordi jeg havde ligget søvnløs siden midnat.

Det er min erfaring, at hvis tankerne kværner og kroppen er anspændt,er det bedre at stå op og lave en kop varm urtete,for tiden er det fennikelte - og måske lave et eller andet. 

Det kan være jeg bare sætter mig med det varme krus mellem hænderne og funderer lidt over hvad der sker i livet - og omkring mig, eller jeg lægger planer for de kommende dage - eller sætter mig til computeren og skriver lidt videre på min kommende bog.

Men i morges tændte jeg for radioens p4 midnat ( tror jeg nok det hedder) En radiovært ved navn Jens, talte om et eller andet, som viste sig var indsendt af en lytter.

Skal jeg være ærlig nåede jeg at tænke, at det må være en ensom tjans at sidde alene,på en radiostation hele natten og tale i en mikrofon, men det kan jeg jo dybest set ikke vide noget om.

Blandet andet skrev nogen ind om, at de sad i en lastbil fordi de fragtede varer ud.... en anden var på natte-fotooptagelse på Bornholm ! - sjovt, som fokus flyttede væk fra mine egne tanker om beslutninger jeg skulle tage, og der åbnede sig et rum, hvor jeg midt om natten, følte mig inddraget i verden - fordi jeg lyttede og delte, da radioværten læste min sms op.

Jeg skrev blandt andet hvorfor jeg havde svært ved at sove denne nat, men det vil jeg imidlertid vente med at fortælle til senere, men jeg tænkte også at andre måske kan have glæde af at vide at fennikelte kan virke afslappende.

For de af jer, som er vant til selv at bruge de sociale medier, kan min oplevelse måske virke banal, ikke mindst hvis I er vokset op med internettet, som en naturlig integreret del af jeres liv.

Men sådan er det jo ikke for os alle. 

Jeg fylder 58 om et par måneder, og i løbet af de år jeg har levet på denne jord, har jeg oplevet at det blev almindeligt at få tv, fastnettelefon, bruge båndoptager og pladespiller, for pludselig for omkring 30 år siden, at stifte bekendtskab med computere, så mobiltelefoner, så bærbare pcer, tablets o.lign.

Men da jeg var barn, var det radioen, som repræsenterede fremmede mennesker i mit hjem.

Jeg husker, at jeg vandt mit livs, måske første, argumentation overfor min mor, en aften, da jeg var blevet "beordret" i seng kl. 18.30, mens min 3 år ældre bror, måtte blive oppe og høre "børnetime" ( som i øvrigt kun varede et kvarters tid fra klokken 18.45 til 19.00 !!!).

Min mor kunne ikke forsvare hvorfor jeg skulle ligge i min seng, når jeg alligevel ikke kunne sove, fremfor at sidde og hygge mig,sammen med min storebror, og høre det kvarters radio for børn 😉, så det fik jeg lov til fra denne dag - hver aften tror jeg.

Børnetime blev et rum for fremmedes holdninger og oplevelser - og godnathistorier for børn selvfølgelig.

Jeg er nok i virkeligheden mere til virkeligheden - og de rum jeg deler med andre levende mennesker, hvor vi kan se og høre, mærke og lugte og sanse hinandens tilstedeværelse - og IKKE skjule os bag mikrofoner eller kameraer og skærme og tastaturer.

I hvertfald har fortidens "guder" - skærmtroldene og radioværterne, som jeg næsten kunne blive forelsket i - eller i hvert fald benovede over, mistet deres stjernestatus (for mit vedkommende i hvertfald).

Hvordan livet ville se ud idag, uden radio og tv, mobiltelefoner, computere og de kommunitionsveje vi deler med hinanden, er svært helt at forestille sig, men jeg har jo rent faktisk prøvet det!!!! 

Ikke mindst den seneste tid, hvor så mange har været og arbejdet hjemmefra, har givet associationer til min barndom og ungdomstid, hvor der var langt færre biler på vejene, og fly i luften, og folk var mere afslappede. Selvfølgelig havde vi problemer og forpligtelser, men der var mere RO og TID - og der var et udefinerligt større rum, som kan være svært at forklare hvad bestod i, for på nogle områder har vi idag større råderum end tidligere.

Men det handler dels om lyd, og om at luftkvalitet.

Jeg kan mærke at luftkvaltiteten generelt er forbedret i denne tid - at der er højere til himlen og her er mere stille, til trods for at jeg bor ud til en ret stærkt befærdet landevej.

Og folk - de få jeg nu ser og taler med for øjeblikket - er mere i ro, tager sig bedre tid. Det er tydeligt, at en del har større behov og overskud til at standse op og se og lytte til hinanden. Men det modsatte har også vist sig, fordi vi har været bange for at blive smittet - og smitte andre. jeg synes dog det går bedre nu. Det er vågnet en ny bevidsthed i mange af os, hvor vi er mere opmærksomme og omsorgsfulde - både på egne og andres vegne. Det er der bestemt noget smukt og stærkt i.

 

Hjerteligst Susanne Holgaard Svendsen.

 

 

 

 

Savn, forbedret luftkvalitet - og friskbagte økologiske chokoboller.

Jeg er som vel de fleste danskere, ked af den situation vi befinder os i, i Dk og på verdensplan, lige nu og håber af hele mit hjerte og forstand, at vi sammen finder en vej igennem krisen - og kommer stærkere og mere bevidste og kærlige ud på den anden side.

Jeg savner vildt meget mine børn og børnebørn, svigerbørn, og andre familiemedlemmer, venner m.fl.,som bor i andre egne af landet, og som jeg lige nu oplever mig afskåret fra at være sammen med, på grund af de hensyn vi alle må tage, for at begrænse smittespredning.

Jeg bagte økologiske boller uden gær her i formiddag, og har mere end noget andet lyst til at dele med jer/dem.❤

De er super gode, og er en dejlig afveksling fra de meget nærende, men også gode, glutenfrie brød jeg normalt plejer at bage. En opskrift jeg delvist selv har komponeret, så hvert brød indeholder den, af sundhedsmyndighedernes anbefalede mængde af protein, fedt og kulhydrater på dagsbasis. Tilmed indeholder brødene masser af fibre, vitaminer og mineraler fra frugt og grøntsager, plus nødder, som også er en god næringskilde..

Jeg deler gerne opskriften ved henvendelse.🙂😋😋😋

❤ Blandt de mange bekendtgørelser, opfordringner, krav og informationer de seneste uger, fandt jeg i den forløbne uge et par artikler om luftkvalitet, som jeg i virkeligheden har gået og ventet på, og søgt efter.

Jeg har for et øjeblik siden søgt efter artiklen, for at kunne henvise til den, men har ikke kunnet finde den - undren!

Men i artiklen hævdedes at målinger, foretaget i de 5 største danske byer, viser at luftens indhold af stoffer fra udstødningsgasser fra transportmidler er faldet med 1/3 del.

Det var en af mine første tanker, da Covid-19 begyndte at vise sig problematisk, at det ville få indflydelse på luftkvaliteten - først p.g.a. faldet i flyvninger på verdensbasis, men også fordi mange arbejder hjemmefra, og børn og unge ikke skal i institutioner, skoler m.v.

JEG KAN MÆRKE DET - SELVOM JEG IKKE BOR I EN BY.

FOR TAG IKKE FEJL, LUFTFORURENINGEN PÅVIRKER OGSÅ OS DER BOR PÅ LANDET.

Tilmed har vi en ekstra kilde til luft - vand og jordforurening, som folk i byerne oftest ikke bemærker - på grund af den udbredte brug af pesticider og gylle i landbruget, hvilket desværre ødelægger noget af forårsglæden, simpelthen fordi de pågældende stoffer bedøver sanserne, så duften af ny udsprungne blomster, buske og træer ikke kan komme til sin ret.

Men måske vi kan håbe på, at landmændene ikke kan få leveret de store mængder, som de plejer at bruge p.g.a. Coronakrisen??? Dog har jeg hørt, at "de har været ved at drukne i gylle", hen over årets første måneder, fordi jorden har været for våd til at de har kunnet køre på markerne med deres tunge materiel.

Midet i en tid med bekymringer, sorg, utryghed m.m. er det værd at glæde sig over det som vi kan glædes over - og overveje seriøst hvad vi hver i sær kan gøre anderledes fremadrettet, så vi ikke bare fortsætter "stilen" - den livsstil, som af mange er så højt besunget, som helt fantastisk. 

Forurening er IKKE fantastisk, og den glæde, som er forbundet med at tjene mange penge, på ting, som skaber forurening er en kort glæde - en lorte-glæde.

Det antages at mange tusinde mennesker årligt dør p.g.a. luftforurening - og anden forurening, verden over.

TAG DIG I AGT - GØR NOGET - VÆR MED TIL AT ÆNDRE LIVSSTIL NU OG FREMOVER.

HER FØLGER ENKELTE FORSLAG SOM MANGE, MED LETHED KAN HANDLE PÅ I EGET LIV, ELLER OVERVEJE AT ÆNDRE PÅ EGNE LIVSOMSTÆNDIGHEDER, SÅ DET BLIVER EN MULIGHED.

1. Dyrk frugt og grøntsager i vindueskarme, på altaner og terasser - eller hvis du er så heldig at have et jord til rådighed, egen have eller kolonihave eller fælleshave.

2. Køb og lav dine ( og din families) måltider af økologiske råvarer.

3. Vælg helt eller delvist plantemad, vegetarisk eller med ganske lidt kød.

4. Strik klude af økologiske materialer, eller brug restgarn du har i forvejen, ( eller klip et stort håndklæde i mindre stykker) til brug i køkken, badeværelse, rengøring m.v.

5. Megen rengøring kan under normale omstændigheder foretages med vand, citrus, og eddike, og enkle rengøringsmidler, hvis indhold er mindre sundhedsskadeligt. (Vi er en del mennesker, som ikke tåler Ajax, og andre hårde rengøringsmidler - og jeg tror generelt at disse hårde rengøringsmidler ødelægger mere end de gør godt, både for mennesker og miljø.

6.Gå eller spring på cyklen, fremfor at køre i bil når som helst det er en fysisk mulighed.

7.Hold ferie i Danmark, eller til nød i udlandet èn enkelt gang om året eller hvert 3. år.

8.Lufttør dit vasketøj udendørs, fremfor at bruge en tørretumbler.

9. Sørg for at bruge al den mad du dyrker eller køber, del med andre, som står og mangler, med mindre maden er dårlig for dig.

10.Filtrer vandet fra vandhanen i en kande med kulfilter, som filtrerer kemikalier og andet uegnet til mennesker, fra drikkevandet - og efter min mening også forbedrer vandets smag.

Ovenstående forslag er kun toppen af isbjerget, men vil, hvis alle efterlever dem, gøre en forskel for såvel menneskers og dyrs helbred og livsomstændigheder og gøre en positiv forskel for vores fælles resurser og miljøet som sådan.

Dertil kommer at vi kan spare på vandet, skrue ned for varmen, anvende naturlige energikilder, som luft, sol og jordvarme m.v.

Når det kommer til vores arbejdsmæssige engagementer er flere og flere virksomheder igang med at energioptimere, og tager initiativer som skal forhindre en forværring af verdens samlede forurening, og et misbrug af vores og klodens resurser, men der er nok ingen tvivl om, at de forslag jeg har ridset op, for manges vedkommende opleves svære at efterkomme, når hverdagen med mange opgaver, i en stor aktiv familie skal klares.

Og skal jeg være ærlig, er alle disse ting, som jeg selv efterlever - og mere til, for alvor først blevet implementeret efter at mine børn er flyttet hjemmefra og jeg alene stod med ansvaret for mit eget liv, helbred og overlevelse.

jeg har børn, som nu selv har familier, og de gør alt hvad de kan hver eneste dag for at gøre det bedste for sig selv og deres familier, og andre omkring dem, både hjemme og på deres arbejde, og jeg vil hermed sende dem - elskede unge mennesker - og alle de andre yngre familier de allerkærligste tanker og ønsker og håb, for deres - og vores fremtid sammen - lige NU.❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤.

 

Selv begyndte jeg denne "rejse" ud i sundhed, selvbehandling og personlig udvikling da jeg blev født, men den blev forstærket da jeg ventede min førstefødte - og fik et ekstra nøk, da jeg havde født mit andet barn.

Hen ad vejen, lærte jeg at det var livsnødvendigt, at jeg passede godt på mig selv også, såvel ærnæringsmæssigt, som på alle andre måder. 

På den måde har mine børn, med deres eksistens og nærvær, været mine læremestre, men også mine forældres meget forskellige måder at håndtere deres liv på, har været en lære for mig, fordi jeg på et tidspunkt VALGTE at tage det bedste med, som de stod for, men også at gennemskue, hvem de var som individer.

Nogle gange føler jeg mig lidt ramt, når unge mennesker, som samles i demonstrationer verden over, harcelerer mod ældre generationer, for det føles som om de skærer alle over en kam.

Men jeg respekterer dem for at de forsøger at råbe verdens befolkning, og ikke mindst politikerne op, for et flertal er stadig stocked i en tung egoistisk måde at tænke livsstil på.

For mig at se, handler det dog ikke kun om egoisme, men om decideres uvidenhed og ubevidsthed.

Jeg har personligt gjort masser af fejl i mit liv, det er jeg sikker på at f.eks. mine børn vil nikke genkendende til, men jeg VED, at jeg altid har har gjort mit bedste, og det håber jeg også at de forstår eller en dag vil erkende.❤

Det betyder dog ikke at jeg har lov at undlade at fortsætte med at lære. 

Og noget af det jeg har skullet lære, er blandt andet, ikke at lade mig kue, af andre menneskers modstand mod det jeg selv gør, for mig selv og andre - incl. mine modstandere.

Derfor har jeg blandt andet valgt at investere i denne hjemmeside, så jeg kan dele mine personlige erfaringer, og så folk, som søger info, støtte og vejledning, kan komme i kontakt med mig.

Det gælder såvel tidligere elever/klienter/kunder, som venner og bekendte, familiemedlemmer og dig som læser med lige nu.

Susanne Holgaard Svendsen.

  

 

 

Fri-klippere, så er det nu!

Friklippere - hvad er det?

Det er såmænd bare en person, som klipper sit eget hår, uden at have en frisøruddannelse i baghånden.🙂

Allerførst vil jeg gerne udtrykke min sympati, med alle de som har selvstændig virksomhed, som på grund af Coronakrisen er blevet tvunget til at lukke deres buissness ned i en periode. 

Jeg håber og ønsker virkelig, at det bliver muligt for alle, at finde økonomisk fodfæste, både under nedlukningen og efterfølgende.

Når det er sagt, så vil jeg bare sige, at jeg personligt har sparet tusindevis af kroner på at klippe mit eget hår - over en længere årrække.

I den periode har jeg haft mange frisurer, fra ultra kort hår til ret langt hår, med flere variationer og cut derimellem.

Jeg kalder mig friklipper, fordi jeg har gjort mig fri af den afhængighed, som jeg tidligere oplevede at have af frisører, hvis cut jeg alligevel sjældent var rigtigt tilfreds med.

Det er da dejligt at modtage en omgang hårvask med lidt hovedbundsmassage, og hyggeligt med en snak foran frisørens spejl, men enten klippede de for meget af og tyndede for meget ud, eller også syntes jeg bare det blev for dyrt.

10.000 kr. sparet på ti år - for mit vedkommende er de penge i hvert fald brugt til noget vigtigere, som f.eks. sund økologisk mad/ lidt flere besøg hos familien m.m.

Mange har komplimenteret mig for mine frisurer. Jeg oplevede tilmed en sommer, at blive tiltalt af en kvinde, som havde set mig og min frisure, og havde fået sin frisør til at klippe samme frisure - uden at jeg selv vil være i stand til at beskrive cuttet🙂😉.

well, hvad jeg vil med min lille historie, er nok bare at berolige nogle af jer, som tror, at det at gå til frisør hver eller hver anden måned, få en manicure, få farvet vipper og bryn, eller købe nyt tøj hver måned er en livsnødvendighed.

Men i høj grad også at fortælle folk på overførselsindkomst ( hvilket vel næsten et flertal af befolkningen er for øjeblikket - eller hvad?), at der er så utroligt meget vi hver i sær selv kan gøre, for at ændre på vores liv. 

Vi kan skabe så mange muligheder, hvis vi ikke hænger fast i nogle tillærte normer, som ofte er baseret på et høj pris for noget forholdsvist enkelt.

F.eks. kan jeg ikke forstå hvorfor en frisør tager 500 kr. for en klipning, som højest varer en halv time. Det synes jeg oprigtigt talt ikke en klipning er værd. Men det er jo bare min holdning.

Det er klart, at hvis man ikke er vant til at klippe sit eget, eller f.eks. sine børns eller partners hår, da vil det måske kræve lidt mod at gå i gang - ikke mindst med at kreere sin egen frisure.

Jeg er ret kreativ af natur, men en stor del af min kreativitet udspringer af, at jeg aldrig har haft ret mange penge mellem hænderne, så det har været en livsnødvendighed at gøre mange ting på en anden måde. I øvrigt har jeg ikke noget imod, ikke at ligne alle andre.😉

( Foto: Ida Marie. Udover at jeg finder  fotoet specielt og fint, synes jeg det meget godt illustrerer en, som ser ud til at trænge til en studsning...

Hjerteligst Susanne.

 

 

 

 

Ikke mindst - hvad med kærligheden !

I denne tid, er det vigtigere end måske nogensinde før, at holde fast i livsviljen, og i kærligheden, istedet for at synke hen i mismod, angst og depressive tanker.

Om regeringen og myndighederne gør det rigtige finder vi først ud af som tiden går.

Vores samfund er normalt, på så mange måder så vel tilrettelagt, at mange mennesker glemmer selvstændigt at tage stilling og ansvar for deres handlinger, tanker og følelser.

Det har rigtigt mange mennesker angiveligt rigeligt med tid til at tænke over i denne tid, hvor mange er sendt hjem fra arbejdspladser og er udelukket fra at deltage og være tilstede de steder og med mange af de mennesker, som de ellers plejer at bruge tid, energi og penge på.

Hvad så???????

Her er en liste over emner, som jeg personligt tænker det vil være værd at bruge energi og tankevirksomhed på, i den kommende tid:

 

1. Hvilke basale behov har jeg - og andre mennesker i virkeligheden?.

2.Er den måde, som jeg indtil nu har levet på, i overensstemmelse med mine virkelige behov?

3. Er jeg opmærksom nok på hvordan jeg selv og mine nærmeste og mine medmennesker i det hele taget har det?

4. Hvad kan jeg reelt gøre for at ændre på min situation? Både lige nu, og når denne verdensomspændende Coronakrise forhåbentlig flegner?

 

For mig personligt, med en broget samling livserfaringer i bagagen, forsøger jeg efter bedste evne - hele tiden faktisk - at leve på en måde, som tager hensyn til både mig selv og mine medmennesker.

Men der er, tænker jeg, altid plads til forbedringer.

Alene de tanker, som vel har meldt sig hos de fleste mennesker, at vi er sårbare, men også at vi har svært ved at tro på alvoren af denne virus`farlighed, rummer "livet i en nøddeskal"!!! Spændvidden i vores tanker og følelser - og til dels vores handlinger, er værd at beskæftige sig lidt med. 

For når hverdagen bare glider derudaf og flertallet glider med strømmen, ja, så synes mange jo, at "det går jo meget godt, også selvom der er lidt problemer med et knæ, ryggen gør også lidt ondt engang imellem - og hovedpinen, ja den snupper jeg bare en pille for".

Men hvad med engagementet, livsdrømmene, intentionerne - og kærligheden?

 

 

Ikke mindst - hvad med Kærligheden.?

Her er jeg

- og der er du!

Vi skal begge leve

- i fred med hinanden.

Vores viljer slår gnister engang imellem, 

når vi bliver uenige, om stort og småt.

Hvornår skal jeg holde på min ret?

Hvornår skal jeg give mere plads til dig?

Hvordan kan jeg agere på en måde,

så her bliver plads til os begge?

Og du

- hvad kan du gøre for at give mere plads til mig

- uden at nogen af os mister vores liv,

helbred og selvrespekt?

 

Det er bare ord - ja.....

men der er en grund til at jeg udtrykker mig!.

Fordi jeg lever.

Fordi jeg vil leve.

Fordi jeg elsker.

Fordi jeg har behov for at alle elsker!

Jeg har også behov for at du lever

- fordi du selv vil.

Jeg har behov for at mærke, høre og se,

at du rummer kærlighed, 

ligesom jeg har behov for at du ved

og kan mærke, se og høre,

at jeg rummer kærlighed for dig.

Det er ikke nødvendigt at vi siger det hver dag;

"Jeg elsker dig"

men det er nødvendigt

at vi finder en måde, 

så vi begge kan mærke, se og høre

at vi er elsket 

- bare lidt hver dag.

Digter og copyright:

Susanne Holgaard Svendsen.

d. 17.3.2020.

Men skriv gerne og spørg om du må bruge mit digt❤.

 

 

 

Klude er både hygiejniske og bæredygtige.

Små klude er super anvendelige, ikke mindst i denne tid, hvor hygiejne er i fokus.

Kludene på billedet er strikket af økologisk bomuld, men har du forskellige rester af bomuldsgarn, er det bare at hente strikkepindene frem og gå igang.

Synes du ikke at du er god til at strikke, kan du klippe et par gamle håndklæder i mindre stykker, og bruge dem på samme måde, og spare på de store håndklæder og engangsting.

Det er super hygiejnisk, at bruge en klud til at tørre hænder efter håndvask. i forbindelse med toiletbesøg f.eks.

De brugte kan smides i en kurv og er nemme at koge i en stor gryde, eller evt. ved høje grader i vaskemaskinen.

Jeg bruger dem også som både vaskeklude, karklude og til at tørre hænder i, i køkkenet.

Vi må holde modet oppe og gøre hvad vi kan hver især.

 

❤Hjerteligst Susanne Holgaard Svendsen.

 

Lidt " grøn" inspiration 🌱

 

Fotocollage, fra øv. v. hjørne mod højre:

Blomstrende purløg.

Frugt og rodfrugter til saftpresning, hvorefter pumpen anvendes i brød.

Rugbrød med plante pålæg.

Havre - hirsegrød m. soyafløde, solbærsirup og kanel.

Friskpresset saft af rødbede, gulerod og æble.

Grøntsags suppe med soya"kød".

Friskbagt brød med olie-smør.

Vegansk ret med grøntsager, bønner og grøn dressing.

Hjemmetørring af urter til te.

 

Jeg blev allerede som 20 årig så småt bevidst om, at mad ikke nødvendigvis indbefatter kød, men de efterfølgende år - indtil jeg var omkring 42 år, var jeg on and of vegetar og kødspiser.

Et vendepunkt er ofte behæftet med meget personlige oplevelser, således også for mig, men på netop det tidspunkt, hvor jeg for alvor blev bevidst om hvordan dyr behandles i kødindustrien, tog jeg også det valg ikke mere at ville bidrage til den smerte. Jeg havde dyb empati med dyr, som spærres inde og slåes ihjel, uden mulighed for at have indflydelse på eget livsforløb.

Siden da har jeg levet flere år udelukkende på en plantebaseret kost, hvorefter jeg begyndte igen at spise mælkeprodukter, og nu også spiser fisk engang imellem, selvom jeg er dybt bekymret for fisks - og dermed min egen sundhedstilstand, på grund af graden af havenes forurening.

1.Engang imellem er jeg kommet i tvivl om hvorvidt mine valg er hensigtsmæssige i forhold til min egen sundhed, og har da købt og spist et stykke fisk, og en enkelt gang en hel kylling ( som jeg alligevel ikke kunne få mig selv til at spise, da det smagte grimt.)

2. Enkelte gange er jeg blevet overrasket over en animalsk ingrediens i et måltid, som jeg ikke selv har tilberedt.F.eks. oplever jeg at ingredienser fra grise, smager fordærvet, og spiser det derfor ikke.

3. I begyndelsen, efter min beslutning, havde jeg tidspunkter hvor jeg havde en voldsom trang til at spise et måltid med kød, men undlod det generelt.

FORDI:

1. Jeg fandt ud af at min trang mest hang sammen med vaner, sociale normer og opdragelse. 

2. Jeg helt klart voksede som individ, mens jeg førte min beslutning ud i livet. Min empati, mit intellekt, min kærlighed for både mennesker og dyr voksede, og jeg erhvervede mig en dyb indre vished og viden om eksistentielle livsområder, som jeg til da kun havde haft en vag fornemmelse af.

3. Jeg oplevede at mit energiniveau steg, og at jeg fik renset ud i min krop, på en måde, jeg aldrig havde oplevet tidligere.

MEN:

Der var også en dyb ensomhed forbundet med min forandrede livsstil, fordi mennesker omkring mig ikke forstod mig, og ofte stillede sig uforstående an.

F.eks. sagde en tidl. ven til mig, at hun ikke kunne leve op til min frelste livsstil. Dengang gjorde det mig ked af det, for jeg så langt fra mig selv som frelst. Jeg er mig jo aldeles bevidst, at jeg trods alt det meste af mit liv, har spist kød. Desuden er jeg jo bevidst om, at alle livsforandringer kan være svære at holde fast i, men bare gjorde mit bedste. For det er jo ikke ulovligt at spise dyrs kød!.

I dag forholder alt sig totalt anderledes. Ikke en eneste af de mennesker jeg kender og omgåes i dag, løfter et øjenbryn over at der aldrig serveres kødmad hos mig, og at jeg i øvrigt springer retter med kød over, når jeg er gæst. Der er så meget større fokus på såvel sundhed, dyrevelfærd og miljø idag, end for bare 14 år siden, da jeg for alvor kastede mig ud i det, som jeg vil betegne som en mere hensynsfuld og kærlig livsstil.

At vælge økologisk produceret føde, beklædning m.v. er desuden en selvfølge, i det omfang det har været muligt, men det valg tog jeg allerede for nogen og 30 år siden.

Hvis du søger hjælp til livsstilsforandringer er du velkommen til at kontakte mig.

Jeg er udd. Zoneterapeut, og har arbejdet med mange forskellige områder indenfor krop, kost og sundhed - også de psykiske ( og åndelige) aspekter af livet.

 

❤Hjertelig god arbejdslyst m.h.t omlægning af livsstil.

Susanne Holgaard Svendsen.

 

 

 

 

 

Elsk dig selv og din familie, venner, kolleger, naboer m.fl. - og smid tobakken i skrældespanden NU

Er du ikke allerede stoppet med at ryge, er der nu - i disse Covid 19 tider - øget motivation, både af hensyn til dig selv og dine nærmeste, men også for alle os andre, som har behov for at indhånde frisk luft, hvad enten vi er raske eller syge. 

At trække vejret i frisk luft, bør være en menneskeret, men dette naturlige basale behov har været under pres så længe jeg har levet.

STOP RYGNING - SMID TOBAKKEN I SKRÆLDESPANDEN - OG KØB ALDRIG NOGENSINDE IGEN TOBAK.

 

Her er 10 gode grunde til at stoppe med at ryge:

!. De danske sundhedsmyndigheder har opgjort, at mange tusinde mennesker i Danmark, årligt dør på grund af tobaksrygning.

2.Tobaksrygning er en kæmpe belastning, ikke kun for rygeren, men også for alle os der passivt indånder tobaksrøg.

3.I denne tid med Covid 19- Coronavirus, har det været fremme i medierne, at rygere er særligt udsatte for smitte og at blive alvorligt syge af virussen, men det er klart, at vi som er ikke-rygere, også er negativt påvirkede af naboer og familiemedlemmer, kolleger m.fl. som ryger i vores nærhed.

4. Rygere går glip af mange potentielle venskaber og ligeværdige samtaler om livsvigtige emner, fordi vi er mange, som ikke tåler at være i nærheden af dem - hverken mens de ryger eller efterfølgende, fordi deres udåndingsluft stinker af tobak, og røgen hænger i deres hår, hud og tøj, ting m.v.

5. Rygere kan spare tusindevis af kroner på et rygestop. Penge som kan komme dem selv og deres familier til gavn på utroligt meget fornuftigere må.

6. rygeres lungefunktion bliver væsentligt forbedret i løbet af ganske kort tid, og et rygestop vil oftest være livsforlængende.

7. Vores fælles natur vil ligeledes blive renere jo flere som stopper rygning. Både hvad angår luftkvaliteten og på grund af de utroligt mange cigaretskod en del rygere smider fra sig i naturen, på strande, på veje og fortove.

8. vores sygehusvæsen vil få penge frigivet til vigtigere funktioner, end at tage sig af rygere, som indlægges og opereres på grund af kræft, kol o.s.v.

9. Elsk dig selv og din krop nok til at stoppe rygning, og hjælp andre mennesker som elsker dig, eller du påstår eller mener at elske: Beskyt dig selv og andre mod tobaks sundhedsskadelige og livsfarlige stoffer.

På forhånd tak - ❤

Susanne Holgaard Svendsen

Udd. Terapeut  - og mangeårig underviser indenfor krop, kost og psyke.